Tips
Uw budget vergroten kan door het besparen van uitgaven, maar ook door het aanvragen van tegemoetkomingen.
Abonnementen
We hebben meer abonnementen dan we denken en geven hier maandelijks vaak een flink bedrag aan uit. Zorg dat je je contracten bewaard en ook de opzegvoorwaarden en data in het oog houdt. Wil je een abonnement opzeggen, maar duurt dit nog een tijdje, noteer 2 maanden voor de opzegdatum dit op je kalender zodat je je zeker aan de opzegtermijn houdt, die meestal een maand bedraagt.
Boodschappen
- Maak een weekplanning en probeer maar 1 keer per week boodschappen te doen.
- Houdt aanbiedingen in de gaten bij de verschillende supermarkten in de buurt. Of ga eens naar de markt, hier zijn de prijzen soms lager.
- Soms heb je geen zin om te koken, zorg dat je ook een maaltijd in huis hebt die snel klaar is, dat voorkomt dat je eten gaat bestellen.
- Heb je toch een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop dan wel andere producten van het goedkopere huismerk, waarbij het minder uitmaakt.
Energie
Het loont de moeite om jaarlijks te kijken of je contract nog voldoet aan je wensen. Vaak zijn er leuke aanbiedingen die al snel een paar tientjes per maand goedkoper zijn. Let wel op om profijt te hebben van de voordelen moet je vaak wel een bepaalde periode bij de leverancier blijven. Houdt hier zeker rekening mee. Om een inzicht te krijgen in je verbruik kun je maandelijks bijhouden wat je meterstand is, de meeste leveranciers hebben hiervoor een handige app.
Lokale lasten NL
Huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau hebben meestal recht op volledige kwijtschelding. Huishoudens met een inkomen net boven bijstandsniveau kunnen soms ook (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen.
Kwijtschelding geldt niet altijd voor alle gemeentelijke en waterschap heffingen. Sommige gemeenten verlenen bijvoorbeeld alleen kwijtschelding voor zogenaamde onvermijdbare belastingen. Kwijtschelding van heffingen vraag je aan bij de gemeente waarin je woont of het lokale waterschap. Meestal zit bij de belastingaanslag al een formulier waarmee je het kunt aanvragen. Soms werken de gemeente en het waterschap samen. De kwijtschelding hoeft je dan maar één keer aan te vragen.
Ondersteuning Rijksoverheid en gemeente NL
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Met een inkomen onder het sociaal minimum kunt u met toeslagen een aanvulling krijgen op uw inkomen. Deze toeslagen zijn:
De voorwaarden verschillen per toeslag.
Uw gemeente kan u op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld met:
- De algemene bijstand
U kunt in aanmerking komen voor de algemene bijstand wanneer u niet genoeg geld heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. - De individuele inkomenstoeslag
Heeft u al langere tijd een laag inkomen? Dan kunt u met de individuele inkomenstoeslag misschien een aanvulling krijgen van uw gemeente.
Ook als u een betaalde baan hebt of zelfstandig ondernemer bent, heeft u mogelijk recht op ondersteuning. Vraag bij uw gemeente na wat er in uw situatie mogelijk is.
Uitjes
Een budget bepalen voor je uitgaven, bijvoorbeeld een voor vertier. Hoe leuk een terrasje of bioscoop bezoekje ook is, soms gaat er onbewust veel geld aan op. Als je bijvoorbeeld 100 euro reserveert hiervoor, kun je dit tegengaan, je gaat dan misschien net iets minder maar je leert het wel meer te waarderen.
Zorgverzekering NL
Soms biedt een werkgever een gezamenlijke aanvullende zorgverzekering aan met korting. Ook bij ouderenbonden, patiëntenverenigingen of vakbonden kun je soms bij zo’n collectieve zorgverzekering terecht. Deze verzekeringen mogen maximaal 5 procent goedkoper zijn dan wanneer je een vergelijkbare verzekering zelf afsluit.
Om te zorgen dat iedereen de zorgverzekering kan betalen, is er de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering voor huishoudens met een laag inkomen. Deze zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Net als bij de energiecontracten geldt, vergelijk elk jaar de verschillende zorgverzekeringen en kies voor degene die het beste bij je past, dat is niet altijd de goedkoopste. Houdt in de gaten bij welke ziekenhuizen je terecht kan en welke vergoedingen er zijn.